Website-maken-begrippenlijst

WordPress website maken

WordPress is een veel gebruikt en open source platform dat veel gebruikt wordt bij het maken van een website. WordPress is flexibel, biedt uitgebreide functionaliteit en biedt uitgebreide mogelijkheden voor optimale vindbaarheid in Google. SEO.

SEO

Seo staat voor “Search Engine Optimization” oftewel zoekmachine optimalisatie. SEO is een overkoepelend begrip dat bij het maken van een website de diverse acties en activiteiten weergeeft die als doel hebben een website beter gevonden te laten worden door de zoekmachines als Google en Bing. Voor een uitgebreidere uitleg kan je de Whitepaper SEO aanvragen. Of laat een gratis SEO onderzoek uitvoeren.

SEA

SEA staat voor “Search Engine Advertising” oftewel zoekmachine adverteren. SEA gaat hand in hand met SEO en beslaat de betaalde functionaliteit binnen zoekmachines om door middel van het opzetten van slimme campagnes voorzien van de juiste zoekwoorden en afgestemd budget advertenties te plaatsen, waarmee de juiste doelgroep en publiek bereikt wordt. Door juiste analyse van zoekwoorden en passende content kan de optimale doorklikratio bereikt worden. 

Responsive design

Responsive design is een techniek die wordt toegepast bij het maken van een website, om deze website op verschillende formaten beeldscherm goed leesbaar te laten vertonen. De techniek zorgt er voor dat de content van een website anders wordt gerangschikt en vertoont zodat het beeldscherm optimaal benut wordt, zonder de leesbaarheid en technische toepassingen van een website aan te tasten.

Mobile first

Mobile first is een kreet die gebruikt wordt om aan te geven dat we moeten gaan werken en denken vanuit de mobiele gedachte in plaats van de desktop. Meer dan 50% van het internetverkeer gaat via mobiele devices als smartphones en tablets. Zeker iets om rekening mee te houden. Lees meer in de blog Mobile first.

Adaptive

Adaptive staat voor de techniek die gebruikt kan worden bij het maken van een website door afhankelijk van het device waarmee de website wordt bekeken (formaat beeldscherm) de op de doelgroep afgestemde content (inhoud van een website) te vertonen. Dus anders dan bij responsive wordt niet standaard alle content van een website getoond, maar wordt dat afhankelijk gesteld van de doelgroep en de manier waarop de website bekeken wordt.

Saas

Saas staat voor Software As A Service. Hiermee wordt bedoeld dat het software betreft die niet lokaal op je PC of server draait, maar via internet vanuit de Cloud wordt toegepast en beschikbaar is. Het betreft een complete dienstverlening rondom de software. Je bent dus geen eigenaar van de software, maar gaat een overeenkomst aan deze software tegen betaling te gebruiken. De aanbieder heeft daarentegen de verantwoordelijkheid de aangeboden SAAS software te onderhouden en toegankelijk te houden en beschikbaar te stellen.

Maatwerk website maken

Een maatwerk website is een website die specifiek voor een klant wordt opgebouwd. Pagina voor pagina. Dit in tegenstelling tot een SAAS oplossing, waarbij een website juist modulair wordt opgebouwd uit bestaande componenten die voor een klant worden vormgegeven. Voordeel van maatwerk is dat dit meer flexibiliteit biedt. Nadeel is dat een maatwerk website stand allone draait en ook op die manier onderhouden en ge-update moet worden.

Website hosting

Onder websitehosting wordt verstaan het online beschikbaar stellen van software op een server, waarmee een specifieke website is gemaakt, zodat deze website via internet te benaderen is. Op deze manier kan vanuit een internet adres (internetdomein) een koppeling gemaakt worden naar een specifieke website. Rondom deze dienstverlening dienen afspraken gemaakt te worden over de inhoudelijke dienstverlening zoals het updaten van de software.

Web-formulieren

Web-formulieren zijn voorgedefinieerde invul velden die verplicht of gewenst ingevuld kunnen worden, specifiek gebaseerd op het aanvragen van bepaalde informatie, diensten of producten en het ontvangen van de daarvoor benodigde gegevens om de vraag effectief te kunnen behandelen.

CMS

Content management systeem of wel kortweg CMS betreft een systeem waarbij je een web applicatie eenvoudig kan voorzien van inhoud als tekst, foto of video materiaal. Als voorbeeld een website, die als front-end wordt gezien (bedoeld voor de klant/bezoeker) heeft vaak een back-end (achterkant) waar je regelt wat aan de voorkant zichtbaar is. Dit kan middels programmeertaal worden bedient. Deze back-end kan oo middels een CMS op een gebruiksvriendelijke eenvoudige manier zonder programmeren gevoed worden. Een dergelijk systeem wordt CMS genoemd.

Fotoslider

Met een foto-slider wordt bedoeld een foto die als prominent beeldmerk wordt gebruik, meestal bovenaan een website pagina, die door middel van verschillende technieken zichtbaar gemaakt kan worden en middels carrousel kan worden afgewisseld. Slider technieken zijn bijvoorbeeld: van link/rechts/boven/onder inkomen, uitrollen, uitvouwen, dambord effect, luxaflex effect, verschijnen, verdwijnen etc.

Carrousel

Een carrousel betreft de techniek waarmee verschillende foto’s roulerend en afwisselend kunnen worden getoond via een website. Bij het maken van een website worden dergelijke technieken veelvuldig toegepast.

Nieuwspagina

Een nieuwspagina betreft een voorgedefinieerde website pagina, waarmee eenvoudig nieuwsitems kunnen worden gemaakt en weergegeven. Via de CMS kan eenvoudig een Onderwerp, korte omschrijving van het nieuwsitem en een foto worden ingebracht die op de nieuwspagina boven elkaar worden weergegeven met het meest recente nieuws item bovenaan en uitgelicht. in tegenstelling tot een blogpagina is dit een kort item, eventueel te linken naar een uitgebreider artikel als een blog.

FAQ-pagina

FAQ staat voor Frequently Asked Questions, oftewel veel gestelde vragen. Aangezien veel bezoekers van een website vaak dezelfde vragen stellen kan het handig zijn de veel gestelde vragen al voor te definiëren en te voorzien van antwoorden. In een speciaal daarvoor gemaakt webpagina kunnen eenvoudig vragen en antwoorden worden ingegeven, waardoor bezoekers een rij vragen onder elkaar zien, die na het klikken op een vraag, wordt aangevuld met het antwoord op de desbetreffende vraag. Erg overzichtelijk en effectief. Dit voorkomt veel onnodige mailtjes of telefoontjes.

Referenties pagina

Een referenties pagina heeft bij een website als doel om het verkopen van je bedrijf, dienst of product extra kracht bij te zetten. Door bestaande klanten te laten vertellen over hun ervaring met jou als bedrijf of met je dienstverlening of product overtuig je potentiële klanten. Bestaande klanten zijn jou referenties. Een referentiepagina is een voorgedefinieerde technische structuur van een webpagina waarmee een klant eenvoudig zijn NAW gegevens kan aangeven, een datum kan ingeven en vervolgens kan aangeven wat zijn ervaring is geweest. Erg eenvoudig en effectief bij het maken van een website.

Fotogalerij

Een fotogalerij of fotoboek heeft bij het maken van een website als doel om bezoekers door foto’s een beeld te laten vormen van je bedrijf, dienst of product. Een dergelijke fotogalerij is een gestandaardiseerde webpagina, waar eenvoudig foto albums met een bepaald thema kunnen worden aangemaakt en foto’s kunnen worden ge-upload. Er kan een keuze gemaakt worden hoe de pagina’s en foto’s weergegeven worden. per 2, 3, 4 foto’s of albums naast elkaar. Tevens kan vanuit een standaard pagina een fotoalbum geïntegreerd worden.

PHP-techniek

PHP(Hypertext Preprocessor) is een programmeer (script)taal die veel wordt toegepast bij het maken van online applicaties om webservers dynamische pagina’s te creeren. Aanvankelijk stonden de letters PHP voor Personal Home Page

Open source techniek

Open Source, betekent in de praktijk dat de toegepaste broncode die is gebruikt bij de ontwikkeling van een applicatie of product vrije toegankelijk is zonder enige afscherming.

Socials

De term “socials” wordt gebruikt als het geheel van applicaties die onder social media worden gegroepeerd. In een website vaak de link naar de verschillende social media pagina’s.

Blogpagina

Een blog pagina op een website biedt een standaard structuur om een uitgebreidere uiteenzetting of artikel over een bepaald thema weer te geven op een website. Meestal voorzien van een bijpassende foto. In tegenstelling tot een nieuwspagina is hier meer ruimte beschikbaar en is een nieuws item voor korte meldingen bedoeld. Een nieuws item kan bv een korte weergave van een blog met link naar een desbetreffende blogpagina betreffen.

Multitaal functionaliteit

Multitaal functionaliteit biedt de mogelijkheid bij het opzetten van een website deze direct in meerdere talen weer te geven. De structuur blijft in iedere taal hetzelfde, de content (tekst en beeld) moet alleen nog aangepast of vertaald worden.

Agenda pagina

De agendapagina biedt binnen een website de technische structuur aan om overzichtelijk activiteiten weer te geven en onder de aandacht te brengen. Zeer effectief voor evenementen, bijeenkomsten, opendagen, seminars e.d.

Product catalogus

De product catalogus is het deel van de website wat het best te vergelijken is met de functionaliteit van een webshop, maar zonder online betaalmogelijkheden. Je kunt overzichtelijk productgroepen aanmaken met daaronder producten. Per product een omschrijving of naam weergeven en eventueel een prijs. Producten kunnen per formulier besteld worden en betaald middels automatische incasso of factuur. Producten kunnen naar wens naast of onder elkaar gepresenteerd worden.

Contactpagina

De contactpagina biedt je op de website de mogelijkheid een directe koppeling te maken naar je locatie via Google Maps. Daarnaast is standaard een contactformulier aanwezig voor het leggen van contact. Uiteraard biedt de pagina daarnaast de mogelijkheid voor het weergeven van je contactgegevens, eventueel voorzien van openingstijden.

Gastenboek

Online je gasten laten ingeven wat hun ervaring met jou, je product of bedrijf is geweest. Dat is waar deze webpagina voor bedoeld is. Een webpagina met een structuur, waarbij klanten of gasten online referenties of ervaringen kunnen ingeven.

Domeinhosting

Om je website op internet op een door jezelf gewenste (bedrijfs)naam te laten verschijnen zal je een internet domein moeten aanvragen. Deze domeinen zijn verdeel in landen (.nl of  .be) of internationaal (.com) en tegenwoordig ook al op lokale domeinen als .amsterdam of .rotterdam. Belangrijk is de keuze te maken die het meest de lading dekt met betrekking tot de te bereiken doelgroep. Na registratie kan je je vastgelegde domeinnaam bij diverse hosting bedrijven laten hosten en van daaruit koppelen aan de locatie waar je website wordt gehost. Bekijk de mogelijkheden.