Sociaal Intranet Begrippenlijst

Sociaal intranet begrippenlijst. Hier vind je de diverse begrippen per thema gesorteerd terug met een uitleg van het begrip.

Sociaal Intranet

Een sociaal Intranet is een platform (website) waarop je interactief kennis kan delen en kan communiceren met collega’s of gelijkgestemden. In tegenstelling tot het oude en statische intranet is een dergelijk platform niet bedoeld om alleen informatie te plaatsen (passief), maar juist om met elkaar in gesprek te zijn en informatie en kennis uit te wisselen en hierop te kunnen reageren. Plaatsen van informatie of uitgebreide blogs, kleine berichten of mededelingen plaatsen (microblogs) foto’s delen, pols houden en kunnen reageren op geplaatste berichten. Vaak wordt via een sociaal intranet tevens een smoelenboek aangemaakt, waarin je kunt aangeven wie je bent en welke ervaringen, opleidingen en/of hobby’s of interesses je hebt. Alle technieken, bekend van de Social media platformen worden hierbij ingezet. Kortom interactie en Fun. Een digitale ontmoetingsplaats toegankelijk voor een afgesloten, private gemeenschap.

Intranet

Een intranet is een afgeschermd privaat netwerk (website) bedoeld voor het delen van informatie, meestal gebruikt binnen een bedrijf of vereniging. Hier vind je vaak allerlei informatie en protocollen die binnen een organisatie worden gebruikt en toegepast. Voor de gebruiker wordt het ervaren als een (publieke) website.

Sociaal internet

Met een sociaal internet wordt bedoeld de mogelijkheid om interactief informatie met elkaar te delen en uit te wisselen. Online sociaal zijn via internet. Alle bekende social media programma’s kun je hieronder scharen. Vaak wordt hiermee ook een sociaal communicatie platform bedoeld. Het betreft online netwerken waar je je kan aanmelden om rondom een bepaald thema of gezamenlijke interesse informatie uit te wisselen of kennis te delen. In tegenstelling tot een intranet is internet breder en impliceert een open toegankelijkheid.

Online samenwerken

Samenwerken doen we al eeuwen lang, maar de online wereld van het Internet biedt enorm veel kansen en mogelijkheden om samen te werken. De voorbeelden kennen we van de “social media” Een platvorm waar mensen elkaar online ontmoeten. Marktplaats, waar vraag en aanbod samenkomen, LinkedIn waar je contact met mensen kan zoeken op basis van kennis, ervaring en achtergrond, Facebook, waar mensen informatie en foto’s delen, Twitter voor online korte berichten, Snapchat voor het delen en bewerken van foto’s, YouTube voor het delen en bekijken van filmpjes, Instagram eveneens voor het delen van foto’s en Pinterest waar je complete moodboards kan optuigen om op basis van thema’s beeldmateriaal te verzamelen en combineren. Deze online communicatie technieken bieden heel veel kansen om ook buiten de bekende social media ingezet te worden om online te communiceren, te werken en documenten te delen. Bekijk bv Share2Gether, een Sociaal Intranet platvorm waar dezelfde technieken gebruikt worden om online samen te werken.

Virtueel kantoor

Met de benaming virtueel kantoor wordt vooral het online werken bedoeld. Niet langer stoppen we documenten in mappen, praten we op elkaar met collega’s en zitten we in een vergaderzaal om zaken met elkaar te bespreken. We stoppen documenten in een gezamenlijke map in de Cloud, denk bv aan Google Drive, we chatten, mailen of spreken elkaar door middel van video conference etc. Met het koppelen van een sociaal Intranet en document management systemen kan vervolgens alles gestroomlijnd en gefaciliteerd worden.

Project management software

Project management software betreft programma’s die geprogrammeerd zijn om projectmatig werken te faciliteren. De behoefte om online planningen, documenten en berichten te kunnen delen en inzien, te kunnen werken in afgeschermde groepen. etc. Deze software kan op een lokale server draaien als intranet, die slechts toegang geeft aan diegenen die bij een bepaald project betrokken zijn.

Cloud software

Cloud software betreft programma’s die via internet (De Cloud) beschikbaar gesteld worden tegen een bepaalde vergoeding of wederdienst. Dus niet software die lokaal op een PC of laptop wordt geplaatst, maar software waarbij je via internet inlogt en toegang krijgt. De software kan dus werkelijk overal ter wereld op een server gelokaliseerd worden, mits deze maar toegankelijk is via interent.

Sharepoint intranet

Sharepoint intranet, is een andere benaming voor een sociaal intranet. Sharepoint is mede één van de eerdere software pakketten dat de mogelijkheid had online verschillende software applicaties aan elkaar te koppelen en op dien manier voor meerdere mensen te delen (sharen) oftwel een schakelpunt v.w.b. software.

Het nieuwe werken

Het nieuwe werken is een kreet, waaronder meestal het werken via internet wordt aangeduid. Niet verplicht op een vastgesteld kantoor hoeven te zitten om gebruik te kunnen maken van de benodigde programma’s of om contact te kunnen hebben met collega’s. Altijd en overal bereikbaar zijn via internet. Thuis, op kantoor, op vakantie of op een zonnige bestemming, mits er maar verbinding is met internet.

Bestanden delen via internet

Bestanden delen via internet geeft je de mogelijkheid altijd en overal te werken. Niet meer fysiek bij elkaar hoeven komen, niet meer via floppy’s, diskettes of datasticks hoeven werken, maar gewoon mailen of ophalen via je eigen social intranet of gedeelde bestanden map.