Gevolgen einde Privacy verdrag ‘Safe Harbor’

23 oktober 2015

Het verdrag dat de opslag van Europese persoonsgegevens in de Verenigde Staten (VS) regelde

De beëindiging van het Privacy verdrag ‘Safe Harbor’ is onlangs uitgebreid besproken in het nieuws. De uitspraak van het Europese Hof heeft grote gevolgen voor veel bedrijven en instanties in Nederland. Deze gevolgen hebben niet alleen maar betrekking tot veelgenoemde bedrijven zoals Facebook en Google en de legaliteit van het opslaan van persoonlijke data. Het Hof volgt met haar arrest het onlangs uitgesproken advies van advocaat-generaal Yves Bot.
Direct samenhangend met de uitspraak is dat het opslaan van privacygevoelige informatie niet gehost kan worden op servers in de VS. Hiermee wordt er geïmpliceerd dat het gebruik van uit de VS afkomstige applicaties niet betrouwbaar is. Hoe particulieren hiermee omgaan is aan hen zelf, maar bedrijven en (semi-) overheidsinstanties die gebruikmaken van uit de VS afkomstige software en applicaties komen hiermee in de problemen. Pakketten zoals Yammer en Jive vallen hieronder, maar ook standaard Microsoft of Google oplossingen die vanuit de Cloud gehost worden kwalificeren niet langer meer als betrouwbaar in gebruik.

Uitdaging

Een dergelijk besluit heeft dus grote gevolgen voor veel organisaties die vanuit overheidsbepalingen geacht worden om betrouwbaar om te gaan met privacygevoelige gegevens. Bedrijven zullen zich nu ten rade moeten gaan welke applicaties in gebruik zijn en waar deze worden gehost. Vervolgens zullen er stappen ondernomen moeten worden om de pakketten allemaal gehost te krijgen bij een Nederlandse host.

Kansen

Voor Nederlandse bedrijven die actief zijn op het gebied van hosting of het aanbieden van SAAS/Cloud oplossingen biedt een dergelijk probleem tegelijkertijd kansen. Waarom zou je kiezen voor een uit de VS afkomstig product dat niet als veilig wordt bestempeld terwijl er een veilig Nederlands product is dat een goed alternatief biedt?

Wij zullen de ontwikkelingen blijven volgen. Voor nu is de keus voor een Nederlands product de beste oplossing.