sociaal intranet

De 7 signalen van een verouderd intranet

8 december 2016

Verouderd intranet

Herken je dat? Een mooi bedrijf, fijne collega’s, een goede website, nieuwe tools, maar wil het niet zo vlotten met het intranet? Hangen de spinnenwebben in het intranet? Zo herkent je de 7 tekenen van een verouderd intranet. Een diagnose.

1. Het intranet is niet geschikt voor mobiel en tablet

Veel mensen staan in de file, zijn onderweg en lezen dan hun afspraken en emails. Wanneer mensen op pad zijn, willen ze hun mobiel gebruiken voor het lezen van relevante berichten. Wist je dat veel e-mails op de mobiel worden gelezen en dan vooral onderweg? Heb je al eens getest of je intranet goed en gebruiksvriendelijk toont op je mobiele telefoon? (Doe dan hier de mobiele intranet test)

2. De laatste implementatie van ons intranet was 5 jaar geleden

Weet je nog wanneer het vorige intranet gelanceerd werd? Was dat voor jouw tijd? Kunnen veel mensen in uw organisatie zich niet meer herinneren wanneer het intranet gelanceerd werd? Dat is dus zeker een indicatie. Zoek eens op wanneer de implementatie was, was dat misschien zelfs nog voor 2010?

3. De software van ons intranet is verouderd en ‘voelt visueel ouderwets’

Een verouderde grafische interface – weinig wit ruimte, weinig gebruiksvriendelijkheid, moeilijke knoppen, weinig deling van informatie en een ‘vierkant’ gevoel. Een verouderde interface. Je weet het direct wanneer je het ziet. Je vernieuwt immers de website vaak ook om de 3 jaar, waarom dan je intranet niet? Websites worden vaak vernieuwd om de 3 jaar, om met de tijd mee te gaan. Hoe zit dat bij het intranet? Bekijk Share2Gether, een interactief sociaal intranet.

4. Er is geen connectiviteit met de nieuwe software

De wereld verandert snel met nieuwe manieren van werken als Scrum en Agile, API koppelingen en nieuwe tools die je onder de knie moet krijgen. Het nieuwe werken heeft zijn intrede gedaan met online (thuis) werken en gebruik van flexibele werkplekken. Nieuwe software komt op als Google Calender, LinkedIn en Slack. Het intranet hoort daarbij, een fijne digitale werkplek die je helpt je taken gebruiksvriendelijk op te lossen is daarbij essentieel voor de productiviteit. Heeft het intranet helemaal geen connectiviteit met deze tools, dat is een duidelijk signaal dat je intranet verouderd is.

5. Het intranet werkt niet lekker buiten kantoor

sociaal intranet blog pro-online 3Flexwerken en het werken op afstand is sterk toegenomen de laatste 5 jaar.
Veel mensen werken thuis, onderweg of flexibel. Dan is er een goed intranet nodig dat helpt bij taken, op afstand. Inloggen mag niet te veel tijd kosten en bugs zijn uit den boze. Het werken op afstand moet gemakkelijk zijn met een ondersteunend intranet. Soms wordt nog tot in de late avond uurtjes gewerkt of de volgende dag voorbereid. Dan moet het intranet gewoon werken.

6. Medewerkers gebruiken eigenlijk andere tools om hun doelen te bereiken

Bij een verouderd Intranet dat niet meer aan de behoefte voldoet, gaan mensen er om heen werken. Dan gebruiken ze andere tools, zoals Slack, LinkedIn of Facebook for Work. Juist het werken in een digitale werkplek, delen van informatie met collega’s en niet met mensen daarbuiten levert productiviteitsvoordelen op. Juist een goed intranet zorgt voor centrale opslag en is centraal te beveiligen. Bedrijfsinformatie hoort niet op straat te liggen.

7. Er is al jaren niet meer in geïnvesteerd in ons intranet

De laatste business case voor het intranet en investering is al jaren geleden gedaan. Er is geen intranet strategie aanwezig! Er ligt geen plan. Waarom hebben we ons intranet? Wat willen we er mee bereiken? Welke doelstelling heeft ons intranet en welke informatie willen we daar met elkaar delen? Nieuwe collega’s verbazen zich over het intranet. Om iets actief te houden is het nodig om van tijd tot tijd te bekijken wat er nodig is om te verbeteren en aan te passen.

Vaak heb je het zelf ook al in de gaten. Je kijkt graag naar andere omgevingen en nieuwe software.

Kortom, is je intranet al meer dan 5 jaar oud, en kan deze wel een opknap beurt gebruiken? Herken je de signalen van een verouderd intranet en wilt je er iets aan doen? Laat je gegevens achter en we bellen terug.

BEL MIJ TERUG

Heb je last van een verouderd intranet en eigenlijk een business case of gesprek nodig voor het nieuwe intranet? Maak dan hier een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek, we helpen je graag.

 

Erwin Monteban blog Pro-online sociaal Intranet

 

– Erwin Monteban